dinsdag 13 december 2016

Online cursus - B.I.S. (Klascement)


De B.I.S.-cursus (BIS staat voor Begeleid Individueel Studeren) die in deze blogpost besproken wordt, is een echte parel!
‘k Bespreek hem nu pas, omdat ik eerst de meer eenvoudige websites aan bod wou laten komen aangezien deze minder interessant zullen worden naarmate we het Portugees beter onder de knie krijgen.

Binnenkort hebben we echter 2 weken kerstvakantie. Er is dan geen les, waardoor de meesten onder ons wat meer tijd zullen hebben om eens een kijkje te nemen naar deze uitgebreide cursus.

Normaal gezien schrijf ik op deze blog zelf telkens een korte samenvatting over de websites waar ik naar verwijs. Maar toen medestudent Dany mij onlangs een berichtje stuurde in verband met deze B.I.S.-cursus die hij ook ontdekt had, straalde het enthousiasme er gewoon vanaf! Ik publiceer dan ook met plezier een stukje van zijn mail:

Ik ben toevallig op een parel gestuit.  
Het is een cursus van het ondertussen opgedoekte BIS, lange afstandsleren van Vlaamse Overheid.  

Ik sta er ongelofelijk wild van, omdat het een cursus is die 
1) specifiek voor Nederlandstaligen is (handig voor de woordenlijsten en dergelijke), 
2) véél systematischer te werk gaat en verder bouwt per hoofdstuk op het vorige - iets wat mij ongelofelijk stoort in de meeste ‘taalbad’ handboeken.
3) gericht op zelfstudie: Elk lespakket heeft 3 lessen, per les heb je tekstjes, leer je enkele woorden en grammatica.   De werkaanpak wordt uitgelegd.  Er is ook een vocabulairelijst per lespakket, oplossingen voor de oefeningen.
4) bovendien is er ook een apart grammaticapakket, maar vooral een uitspraakpakket
5) bovendien heeft hij ook audio
6) het is véél materiaal: Portugees voor beginners en voor gevorderden.

Ben je benieuwd naar deze Nederlandstalige cursus die honderden bladzijden telt (ik vermoed zelfs dat het meer dan 1000 bladzijden zijn, maar ik heb nog niet de tijd gehad om dit na te tellen), massa's mp3-audiobestanden bevat en handige overzichten geeft in verband met grammatica, woordenschat en uitspraak?
Surf dan als de bliksem naar de website van Klascement!

Deze website is vooral bedoeld voor leerkrachten, maar ook studenten volwassenenonderwijs zijn er welkom. Je vindt er heel wat les- en oefenmateriaal voor verschillende vakken, waaronder ook Portugees.
Om toegang te krijgen tot al deze informatie, moet je je wel eerst registreren. Dit is volledig gratis.
Deze procedure is nogal uitgebreid, maar zeker de moeite waard!

Om de registratie wat vlotter te laten verlopen, vermeld ik hieronder de te volgen stappen:

Klik eerst op de volgende link: https://www.klascement.net/bis/

Kies dan in de linkerkolom onder de titel “Cursussen via syllabus” de taal die je wil leren (in ons geval dus Portugees):

















Wanneer je drukt op "zoeken" krijg je een overzicht van de twee cursussen Portugees die aangeboden worden (richtgraad 1.1 en 1.2):















Wanneer je "lees meer" aanklikt, kom je op de volgende pagina terecht, waar je moet kiezen voor "Registreren als nieuw lid":












Vul je mailadres in en duid aan volgens welk onderwijssysteem je je wenst te registreren. Klik nadien op "gratis lid worden":











Je krijgt dan het bericht dat er een mail naar je verstuurd werd:














Ga naar je mailbox en klik daar in de betreffende mail op de link om je inschrijving te bevestigen:











Vul nu de gevraagde gegevens in (wachtwoord & bevestiging van het wachtwoord), vink de gebruiksvoorwaarden en het privacy statement aan en klik tenslotte op de knop "volgende":













Vink de situatie aan die op jou van toepassing is (vb: "ik leer bij: ik ben student, maar niet in een lerarenopleiding (volwasseneneducatie, DKO,...") en ga verder door op "volgende" te klikken:

  








Vul nu je identiteitsgegevens in. De gegevens die voorafgegaan worden door een oranje vierkantje zijn verplicht en indien je ze niet naar behoren invult, kan je niet verdergaan met je inschrijving.
Ter info: indien je enkel je initialen invult, zal je nadien een mail krijgen waarin je gevraagd wordt om je gegevens aan te passen. Doe je dat niet binnen de maand, dan wordt je account afgesloten.
Indien je dit wenst, kan je ook nog persoonlijke gegevens invullen omtrent sociale media (dit is echter geen verplichting).



























In het volgende scherm moet je je onderwijsniveau invullen. Indien je avondles Portugees volgt, kan je kiezen voor "volwasseneneducatie":












Nadien wordt er dan gevraagd dat je iets specifiekere informatie invult.
Je kan bijvoorbeeld zetten "school = cvo" en "opleiding = Portugees":












Op het volgende scherm kan je meer informatie over jezelf geven.
Dit is echter optioneel:











Proficiat, je hebt nu een account aangemaakt!
En natuurlijk ben je nieuwsgierig naar die B.I.S.-cursus :-)
Klik rechtsboven op de tab "Cursussen via syllabus", kies in de linkerkolom "Portugees" en klik tenslotte op de cursus (deel 1 of deel 2) die je wenst te downloaden.
Je krijgt dan het volgende scherm te zien:














Je kan kiezen om hoofdstuk per hoofdstuk te downloaden.
Maar indien je dit wenst, kan je ook alle hoofdstukken in 1 keer downloaden. Je doet dit door te klikken op de bovenste lijn en dan te kiezen voor "opslaan als". Kies de plaats op je computer waar je de cursus wenst op te slaan, et voilà ... je kan nu aan de slag!

Veel leerplezier!!!

PS: Hou er wel rekening mee dat de cursus nog gebruik maakt van de oude Portugese spelling.
Ter info: in een latere blogpost laat ik je nog zien hoe je een tekst in oude spelling kan omzetten naar nieuwe spelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten